2012. március 8., csütörtök

Holi | A Színek Ünnepe, A Fotósok Paradicsoma

Ebben az évben mára esik (Márc.8.) India egyik legszínesebb (ezen a téren nehéz felülmúlni a többit) ünnepe a Holi. Amolyan tavaszköszöntés is ez egyben. Minden évben más napra esik hiszen fontos, hogy az esemény estéjén telihold legyen. Mint minden más ünnepüknek, ennek is megvan a maga sajátos mély vallásos gyökere. Úgy szól a fáma, hogy ...

" Az ünnepség este veszi kezdetét, az utcákon óriási nagy máglyákat raknak, Holika a női démon megégetését ünneplik. Közben kiabáljhák, hogy "Győzd le Holikát!" Ugyanis a legenda szerint, Hiranyakashipu démon király azt akarta, hogy mindenki őt imádja és az ő királysága alá akart kényszeríteni mindenkit. Fia Phralada Vishnut követő ember volt, így apjával állandó összetűzésben állt. A király megparancsolta Holikának a női démonnak, aki az ő nővére volt, hogy vigye tűzbe Phraladat, hiszen a démont a tűz nem égeti meg, a fia pedig elég. De a tűzben Holi elégett, mert ereje csak a király jelenlétében élt, Phralad pedig mivel, igaz hívő volt a tűz nem égette meg. Így győzedelmeskedett a jó a gonosz felett."

Amennyiben vagyunk olyan szerencsések, hogy részt vehetünk egy igazi indiai Holi-n lelkiekben, és a ruházat terén is készüljünk fel mindenre. A tapasztalt ünneplők már tudják, hogy ilyenkor érdemes a legrosszabb ruhánkat magunkra ölteni, hiszen a nap végére olyan "piszkos" lesz a festékektől, hogy az már használhatatlanná válik a továbbiakban. Az ünnepség lényege ugyanis a gyönyörű színekben játszó porfestékkel való dobálózás, mind ez persze megspékelve a kihagyhatatlan tánccal és zenés mulatságokkal. Nagy a nyüzsgés és az ember jobban jár ha inkább bekapcsolódik a mókába. :) Természetesen egész nap nagy a készülődés, és a hagyományok közé tartozik például a nagy tereken történő máglyarakás, melyben később a hitetlen Holika démon elég -jelképesen-, illetve festékes vízzel való egymás locsolgatása.
...és az egész dolog mögött megint olyan szellemiség bújik meg ami miatt pont odavagyok ezeknek az aprócska, nagyon szerethető emberkéknek a kultúrájáért.


Mindenkinek Boldog És Színekben Gazdag Holi-t Kívánok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése